"С МАМА ЗА РЪЧИЧКА, ДА ТРЪГВАМЕ!"

 

 
Рейтинг: 3.00
(49)
Глог
Новини
Публикации
Връзки
Фото Галерия
Музика
Видео
Картички
Форум
Анкети
Лични файлове



Новини / Проведени събития

23 Септември 08, 16:21 / Автор: Даниела Петрова
ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КЛУБА НА МАЙКИТЕ - ПЛОВДИВ ДО МЕСТНАТА ВЛАСТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВ ЦЕЛОДНЕВЕН ЦЕНТЪР СЪС ЗАНИМАЛНЯ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР.

Клуб на майките на деца с увреждания
от аутистичния спектър и аутизъм - град Пловдив
www.indigokids-plovdiv.dir.bg, www.autizam-plovdiv.dir.bg


ДО
Г-Н СЛАВЧО АТАНАСОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

КОПИЕ: ДО
Г-Н КРАСИМИР АНГЕЛОВ
ЗАМ. КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

КОПИЕ: ДО
Г-ЖА ДАНИЕЛА ЖЕЛЯЗКОВА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК



ОТВОРЕНО ПИСМО
от
Клуб на майките на деца с увреждания
от аутистичния спектър и аутизъм
в град Пловдив


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АТАНАСОВ,

Независимо от досегашната кореспонденция с община Пловдив и писмата със зов за помощ за нашите деца и техните проблеми, за пореден път нашият клуб – майки, бащи и деца се обръщаме към Вас с надеждата, че няма да сме сами в трудния път на родители, грижещи се за деца с аутизъм и увреждания от аутистичния спектър, които не са оставили трудните си деца по домове из страната ни.
Проведохме няколко срещи с Вашия ресорен зам. кмет – г-н Красимир Ангелов, като последната бе през месец май т.г. На нея присъстваше и г-жа Даниела Желязкова, която откликна бързо на нашия проблем и ни помогна „Изложението” на Клуба на майките да бъде прочетено пред Общинския съвет на град Пловдив.
По време на срещата, г-н Ангелов ни предложи следните три варианта за помощ:
1. Даване на помещение под наем
2. Осъществяване на някаква форма на Публично - частно партньорство
3. Изграждане на нов целодневен детски център със занималня от община Пловдив.

По повод на тези три предложения, Клубът проведе работна среща с членовете си на 21.06.08 г., на която се взе следното решение:

„Клубът на майките на деца с увреждания – гр. Пловдив ДА ПРИЕМЕ предложението за „Изграждане на нов целодневен център със занималня”

НА ПРАКТИКА това е нашият писмен отговор на отправеното предложение. За да се осъществи това обаче, очакваме да бъде предприето необходимото за планиране на съответните средства за изграждането му в бъдещия бюджет на община Пловдив.
Господин Кмете,
Този център ни е жизнено необходим, защото макар част от нашите деца вече да пораснаха и да са в училищна възраст, след тях идват още и още деца. Те са по-малки, но имат същите или сходни диагнози, Техните проблеми и нужди са еднакви. Убедени сме, че разрешаването им е Големият Проблем на нашето общество. Даваме си сметка, че не е лесно - нито на нас, нито на Вас!
С това „Отворено писмо” искаме да Ви кажем, че нас ни има, има я мъката, разбитите любящи сърца на родителите, има ги и децата ни, които могат да бъдат едни достойни граждани. А за това е необходимо нито много, нито малко!
По трудният път, по който вървим се срещаме с бюрокрация и „студени хора”, не познаващи що е това болка на родител на дете с увреждане. Навсякъде срещаме израза „Оправяйте се сами!”. Не случайно и така бе озаглавена статията за нас във в-к „Акцент”.
„Оправяйте се сами!” - бе и изразът, който чухме в Ресурсния център в Пловдив, когато го посетихме за отлагането на дъщеря ми Гергана Петрова за първи клас. „Ние нямаме практика да Ви насочим в масова градина, където детето да бъде интегрирано в предучилищна група. Търсете си директор, разговаряйте с него и ако той се съгласи да вземе детето Ви, ние ще го запишем в протокола, че ще е в тази градина - отложено за първи клас” – това са думи на Председателя на комисията за отлагане. Така и не намерихме такъв директор. Беше „мисията невъзможна” още като идея - да тръгнем да се молим да приемат детето ни.
Целият този трънлив път ни събра в тази обща борба за бъдещето на децата ни и всичко що е свързано с тях. Трудностите, които срещаме, предвид и бедната материална база, липсата на специалисти в „специалната градина” и липсата на центрове за такива деца, като ангажимент от страна на държавата водят до това, че трудно, даже почти невъзможно е да бъдат обхванати не малкото на брой страдащи деца.

За това, като граждани на този изключителен град Пловдив, който ние много обичаме, казваме на неговите управници, че децата с увреждания от град Пловдив имат нужда от НОВ ЦЕЛОДНЕВЕН ЦЕНТЪР със занималня.
Едно място, където:
• След училище, те да бъдат оставяни и обучавани от специалисти в подготовка на уроци и домашните към тях. Това е не просто удобно, а жизнено необходимо за работещите родители. Много родители сега не работят, защото няма къде да оставят децата си. А и трудно се става личен или социален асистент на детето си.
• Децата в неучилищна възраст да бъдат занимавани от специалисти - логопед, психолог, монтесори, арт и музико терапии.
• Децата да имат помещение за физически упражнения и подходящо оборудване за игра навън и вътре в центъра.
Допирът до природата, животните е много важно душевно, психологично успокоение на децата. У тях има много енергия, която трябва да бъде изразходвана, за това те са и хиперактивни.
Какво е необходимо:
 Специалисти,
 Помощен персонал,
 Специализирано оборудване на специализираните кабинети,
 Леглова база,
 Здравословна храна и напитки
 Работно време от 8,00 до 18,00 ч.
 Капацитет за обслужване:
Минимален брой деца – 20
Максимален – 35 - 40
 дежурство в почивен ден.

Това са нашите искания, това са нашите нужди, за които се борим вече няколко години безрезултатно и все не може, все отказ!

Господин Атанасов,
Не губим надежда, вярваме във Вашето мото „С грижа за хората” и искаме да си помогнем взаимно! Всеки може да бъде на наше място – на мястото на родителите!

Отново си позволяваме да отправим ЗОВ ЗА ПОМОЩ!

НАПРАВЕТЕ НЕОБХОДИМОТО ЗА ДЕЦАТА НИ И ТЯХНАТА ИНТЕГРАЦИЯ! ЩЕ БЪДЕМ ИСКРЕНО БЛАГОДАРНИ, ЗАЩОТО НИЕ ЩЕ ОЦЕНИМ НАПРАВЕНОТО!
БЪДЕТЕ ТОЛЕРАТНИ КЪМ „РАЗЛИЧНИТЕ”!

С уважение,

ДАНИЕЛА ПЕТРОВА
Председател на Клуба и всички членуващи семейства на деца с увреждания

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.5939